top of page
  • Poza scriitoruluiMark Kiraly

10 motive pentru care copilul tău ar trebui să învețe să cânte la un instrument

„Viața fără a cânta muzică este de neconceput pentru mine. Îmi trăiesc visele cu ochii deschiși în muzică. Îmi văd viața în termeni de muzică… Cea mai mare parte a bucuriei în viață mi-o ofer prin muzică” – Albert Einstein

Multe studii arată o legătură între pregătirea muzicală și succesul academic, atât la copii, cât și la adulți. Învățarea unui instrument stimulează celulele creierului, îmbunătățind funcții precum memoria și abilitățile de raționament abstract, care sunt esențiale pentru matematică și științe.

Copiii trebuie să se implice activ în muzică pentru a se bucura de avantajele reale ale cântatului la un instrument: „Chiar și într-un grup de elevi foarte motivați, mici variații în implicarea în muzică – prezența și participarea la ore – au prezis puterea procesării neuronale după trainingul muzical”, a declarat Nina Kraus, director al Laboratorului de Neuroștiințe Auditive de la Northwestern, într-un e-mail pentru TIME. Ea este coautor al studiului împreună cu Jane Hornickel, Dana L. Strait, Jessica Slater și Elaine Thompson de la Universitatea Northwestern.

În plus, studiul a arătat că elevii care au cântat la instrumente în clasă au avut o procesare neuronală mai îmbunătățită decât copiii care au doar au participat la ora de muzică.

Acum să vedem de ce ar trebui copiii să învețe să cânte la instrumente:

1. Îmbunătățește abilitățile sociale

Am văzut de-a lungul anilor, că abilitățile sociale devin din ce în ce mai relevante pe măsură ce devii un adult complet funcțional. Așadar, a cânta la un instrument la o vârstă fragedă te învață cum să relaționezi cu ceilalți, cum să lucrezi în echipă & cum să-ți extinzi cercul social. De asemenea, ajungi să cunoști alți copii din medii diferite și acest lucru te ajută să devii mai deschis față de ceilalți.

2. Provoacă inteligența

Învățarea de a cânta la un instrument stimulează celulele creierului, îmbunătățind funcții precum memoria și abilitățile de raționament abstract, care sunt esențiale pentru matematică și științe.

3. Prezintă noi culturi și istorie